Nepal yaralarını saracak!

Her şey 25 Nisan sabahı, yerel saatle 11.56’da Başkent Katmandu’ya 60 km mesafedeki Gorkha’da yerin sadece 11 km altında meydana gelen 7.8 şiddetindeki depremle başladı. Çoğunluğu 100 yaşın üstündeki tarihi tapınaklar ve yine büyük bir kısmı 50 yılın üstündeki modern (!) dönem yapıları, sarsıntının şiddetine dayanamayarak saniyeler içinde çöktü. Bu satırların yazıldığı sırada kesinleşen ölü sayısı 7 bin 500’ü, yaralı sayısı 15 bini geçmişti. Deprem ve sonrasındaki artçı sarsıntılardan sonra 150 bine yakın evin kullanılamayacak durumda olduğu belirtiliyor.

Gölcük depremindeki 7.4’ün nispeten daha iyi işçilik ve malzemeye rağmen ülkemizde yarattığı sonuçlar, aradan geçen 16 yıla rağmen toplumsal hafızamızdaki tazeliğini koruyorken henüz temas kurulamayan dağ kasaba ve köylerine ulaşıldıkça bu sayının maalesef ki daha da artacağını tahmin etmek güç değil. Toplam 30 milyon civarı insanın yaşadığı Nepal’de depremden doğrudan etkilenen insan sayısı genel nüfusun yüzde 20’si.

UNESCO Dünya kültür mirası listesine Nepal, dört yerle giriyor. Bunlarda en önemlisi ve ünlüsü, şüphesiz Katmandu Vadisi. 1979 yılında listeye alınan ve toplam yedi gruptan oluşan bölge, güzel ülke Nepal’in tüm sanatsal ve tarihi mirasını gözler önüne sunan bir açık hava müzesi konumunda. Ülkeyi ziyaret eden her gezginin mutlaka uğradığı Patan, Bhaktapur gibi önemli vadi şehirlerindeki stupalar, tapınaklar, kuleler depremden büyük zarar gördü. Hatta bir kısmı onarılamayacak şekilde tarih sahnesinden silindi.

21. yüzyılın en büyük doğal afetlerinden birini yaşayan Nepal, bu kötü tabloya rağmen yaralarını eninde sonunda saracak, sarmalı. Yaşanan onca acıya rağmen, dünyanın en güzel coğrafyalarından birinde yer alan dünyanın bu en barışçıl ülkesi, ayağa kalkacaktır. Bir ülkenin tarihsel hafızasında büyük gedikler açan böyle bir acının, bir travmaya dönüşmemesi için Nepal’lilerin bugüne kadar gezginlerden, kaşiflerden gördüğü ilgi her zamanki sıcaklığı ile devam etmeli.

Başlıca geliri turizm olan bir ülkenin felaket zincirinin son halkası, ertelenen turlar, iptal edilen rezervasyonlar, yeniden yapılıp yapılmayacağı belli olmayan tırmanış ekspedisyonları olacaktır. Uluslararası kamuoyunun ilgisi şu an için yüksek. Nepal’de 30 aşkın ülkeden yaklaşık 4 bin yardım görevlisi depremzedelere yardımcı olmak için çalışıyor. Nepal’in yeniden rutin hayatına dönebilmesi için en kısa zamanda doğal ekonomik kaynaklarını işler hale getirmesi gerekiyor. Buna katkıda bulunmak için bir dünya vatandaşı olarak hepimize görev düşüyor.

Yorumlar

Yorumlar

Blog Yazıları

  • Yalnız seyahat etmek

    13 Temmuz 2015 Pazartesi

    Bu en zor soruya en doğru yanıtı elbette siz vereceksiniz: Yalnız mı gitmeli, yol arkadaşlarıyla mı?.. Benim seyahatl [...]

  • Ne zaman gidilir

    20 Şubat 2015 Cuma

    İklim şartlarının uygun olduğu ekim-kasım ve mart-nisan ayları, Hindistan ve Nepal gezisi için ideal tarihler. Ancak [...]

Etiket

Galeri