Hazırlık, öncelikle doğru model çantayı seçmekle başlar. Doğru çanta için de seyahatinizin içeriği belirleyici olacaktır. Eğer, tatilinizi sadece uçaklarla yapıp, yıldızı bol otellerde konaklamak şeklinde planlamadıysanız, ki HindistaNepal kitabı her koşulda macerayı ön planda tutup, konformizmi ikinci planda tutanları hedeflemektedir ve bu nedenle size hareket kabiliyeti kazandıracak bir sırt çantası öneriyoruz. Hatta önermekten öte bu, gezinin olmazsa olmazı. Uzun yıllar önce ilk yurtdışı deneyimime bir valiz götürmek gafletinde bulunmuş, pırıl pırıl yolları ve mükemmel ulaşım ağına rağmen bulunduğum bu Avrupa ülkesinde bir yerden bir yere gitmek tam bir eziyete dönüşmüştü. O gün bugündür seyahatlere, seyahatimin süresine bağlı olarak, uygun hacimde bir sırt çantasıyla gidiyorum. Peki nasıl bir sırt çantası? Çanta seçiminde birçok kritere dikkat etmek gerekiyor ama benim için en önemlisi, omuz askılarının ve bel kemerinin sağlamlığı ile ergonomisi. Yirmi kilogramları aşan bir ağırlık, sırtınıza ve belinize ciddi yük binmesine neden olacak. Seyahatiniz süresince, hem günler sürebilecek ağrılara maruz kalmak hem de çantanızın askılarının sökülmesi veya daha kötüsü kopması, isteyebileceğiniz en son şey olacaktır. Sırt çantalarında hacim ölçüsü olarak litre kullanılıyor. Hindistan ve Nepal için on litre ek kapasitesi olan 50 veya 60 litrelik bir çanta, götürülecekler listesini iyi ayarlamak suretiyle ihtiyacınıza yanıt verecektir.
Hafiflik ve fonksiyonel gözler-cepler, diğer kriterlerim. Yeni nesil çoğu çanta, kumaş seçeneğiyle hafif ve dayanıklı modeller sunuyor. İçte ve dışta bol gözler ve cepler, götürdüklerinizi kategorize etmeye, ihtiyaç duyduğunuzda kolay erişmenize yardım edeceği için çok önemli. Ayrıca çantanızın yağmurluğu mutlaka olmalı. Çantanızın kumaşı suya ne kadar dirençli olursa olsun, sağlam bir yağmurda mutlaka su geçeceği için eşyalarınız ıslanabilir. O yüzden mümkünse çantanızı, en altına gizli bir cepte saklı, gerektiğinde koca çantayı çepeçevre saran bir yağmurluktan mahrum bırakmayın. Hem bu yağmurluğun bir başka hayati önemi daha var. Hindistan ve Nepal’de çantalar, bizdeki otobüslerin kapalı bölmelerinde gitmiyor. Aracın üstündeki demir kafese, toza ve yağmura açık şekilde bağlanıyor. Bu durumda siz de bütün Batılı deneyimli turistler gibi yağmurluğunuzu açarsanız yağmur yağmasa bile saatler süren yolun tozu toprağı çantanıza dolmaz.
Çanta hazırlamada; yükün belinize değil de daha dayanıklı kaslara sahip sırtınıza binmesi için, hafif malzemeleri çantanın dibine, ağır malzemeleri çantanın üst kısımlarına yerleştirmek gibi çok bilinen bir kural var. İkinci temel kural da neyi ne zaman hangi sıklıkta kullanacağınızı göz önünde bulundurarak yerleştirmek. Herkesin öncelikleri farklı olduğu için örnek vermek zor. Ancak kendi seyahatim esnasında, mevsim itibariyle hiç kullanma ihtiyacı hissetmediğim, ısı mevsim normallerinin çok çok altına düşerse giyerim diye aldığım polar montu ve termal içliği, her zaman çantamın en altında tuttuğumu söyleyebilirim.
Yanımızda neler götürmeli? Buna, “Düşündüğünüz eşyanın yarısını, paranın iki katını” şeklinde bir gezgin özdeyişiyle yanıt verelim. Nereye gidileceğine, gezinin süresine, yapılacak aktivitelere bağlı olarak değişmekle birlikte, bir ay gibi ortalama uzunluktaki bir Nepal ve Hindistan gezisi için, kendi gereksiz yüklerimi düştükten sonra oluşmuş, şu listenin yeterli olacağı inancındayım:
Dokümanlar ve evraklar (pasaport, T.C. kimliği, uçak bileti, pasaport ve diğer evrakların birkaç nüsha halinde fotokopileri, kitaplar, seyahat çekleri, acil telefonlar listesi), sağlık malzemesi (ilaçlar, ilk yardım malzemesi), hijyen malzemeleri (tıraş takımı, diş macunu ve fırçası, kulak çubuğu, şampuan, sabun, deodorant, tuvalet kağıdı, kolonyalı mendil, tırnak makası), temizlik malzemeleri (deterjan), kıyafet (termal özellikli çabuk kuruyan tişört ve pantolon, şort, şapka, ayakkabı, bot, sweatshirt, polar mont, yağmurluk, çorap, termal içlik, iç çamaşırı, mayo, havlu, para kemeri), elektronik eşya (mp3, telefon ve şarj cihazı, radyo, kamera, fotoğraf makinesi), yeme içme aparatları (pratik çatal-kaşık seti, çakı, bardak), diğer malzemeler (nakit para, uyku tulumu, asma kilitler ve zincir, para kemeri, kafa lambası, kağıt ve kalem, sinek kovucu sprey).
Son bir çanta hatırlatması olarak, günlük gezileriniz için mutlaka edinmeniz gereken, takribi 18 ile 25 lt arasında bir sırt çantası daha olduğunu ekleyelim. Hacmine aldanıp da fonksiyonunu sakın ola küçümseyin. Bir otele kapağı attıktan sonra yapacağınız küçük keşif gezilerinde en büyük yardımcınız olacak. Omuz askıları, hafiflik, fonksiyonellik ve yağmurlukla ilgili büyük çanta için söylediklerimiz onun için de geçerli. Temel olarak fotoğraf makinesi ve/veya kamera, kimlikler, kağıt-kalem, günlük harcamalar için bir miktar para ve rehber kitap gibi birkaç önemli ihtiyacınıza cevap versin yeterli. Ha, bir de asma kilit takmaya uygun olsun yeter. İyi yolculuklar...
İhsan Önder, dünyanın en yüksek ülkesine alçak yureklilikle çıkmış bi [...].
“Gezmek, sese doğru bir yolculuk… Gezmek, bir arayıştır. Gezmek, baze [...].
Seyahatiniz süresince iki kimlik seçeneği sizi bekliyor: Turist veya gezgin. Turist olur [...]
İklim şartlarının uygun olduğu ekim-kasım ve mart-nisan ayları, Hindistan ve Nepal gezisi için ideal tarihler. Ancak [...]