İki ülke için de konaklama imkânlarının birbirine yakın olduğu söylenebilir. Bütçesine, konforuna, lokasyonuna göre bir çok seçenek mevcut. Fiyatlar, ülkemizle, hele ki bir Avrupa ülkesiyle karşılaştırılamayacak kadar hesaplı. Dünyanın neresinde olursa olsun seyahatlerimde hostelleri tercih ediyorum.
Hosteller, sırt çantalı ve düşük bütçeli turistlerin konaklamak için kullandığı ve odalarını bazen iki bazen 20 kişiyle paylaştığı oteller. Normal bir otelden beklediklerinizi bulmak tamamen şansınıza kalmış. Avrupa’da ve Amerika’da olduğu gibi lüks otelleri aratmayanları da var, bu coğrafyada görülebildiği gibi odalarının üç beş santimlik kontraplakla ayrılanı da. Güvenlik sorun değil. Çünkü odalarda kilitli dolaplar var. Yanınızda her daim bulunduracağınız asma veya şifreli kilitlerle istenmeyen durumların önüne geçmek mümkün.
Diğer gezginlerle tanışma, sohbet etme imkanı verdiği için bir hostelde konaklamak, bir otelde konaklamaktan çok daha cazip benim için. Ancak Asya’nın genelinde konaklama o kadar ucuz ki, Batı’da bir hostelin 12 kişilik odasında vereceğinizin yarısından da az bir rakama, konforlu bir otel odasında kalabilirsiniz. Nitekim Pokara’da, göl başında, harika bir bahçesi olan, villa tarzı inşa edilmiş otelde, hem de yüksek sezonda, geceliği 6 liraya kalabilmiştim.
Orta ve üst sınıf, yüksek fiyatlı otelleri tercih ederseniz çok ihtiyacınız olmayacaktır ancak benim gibi tatilinizi en düşük bütçe ile tamamlama hedefiniz varsa, yanınızda yazlık, hafif bir uyku tulumu bulundurmanızda büyük fayda var. Seyahatim boyunca iki geceyi, çeşitli sebeplerle çarşafları ve yastıkları leş gibi iki farklı otelde geçirmek zorunda kaldım. Maalesef bu gibi durumlarda uyku tulumunuzun temizliğine sığınmaktan başka çareniz kalmıyor. Her biri yüksek sezon için olmak üzere; düşük bütçeli otelleri 10 dolara kadar, orta bütçeli otelleri 50 dolara kadar ve yüksek bütçeli otelleri 100 dolar ve üstü olanlar olarak ayırabiliriz.
Yüksek sezonda dahi olsa, Hindistan ve Nepal’de otellerin dolu olması ve yer bulamama gibi bir ihtimal yok denecek kadar az. Katmandu’nun Tamel’i, Pokara’nın göl kıyısı, Delhi’nin Paharganj’ı gibi turistik lokasyonlarda onlarca alternatif var. Size kalan genelde birkaç tanesini gezip en içinize sinende karar kılmak. Özetle Avrupa ülkelerine nazaran bu iki ülkeye rezervasyon stresi yaşamadan gidilebilir. Diğer yandan bir şehre ilk gidişte otel simsarlarının bunaltıcı baskısından kaçınmak istiyorsanız, tabi varış tarihiniz de kesinse, en azından ilk bir iki gün için internet üzerinden bir rezervasyon yaptırabilirsiniz. Bunun için sıklıkla kullandığım birkaç adresi verebilirim:
www.hostelword.com
www.hostelio.com
www.hostelmania.com
www.hostels.com
www.hosteltraveler.com
www.hostelbookers.com
“Kendime inanamadım ve bir gecede kitabınızı okudum, bitirdim. Hadi b [...].
Merhaba İhsan Bey. İyi ki kitabı yazmışsınız. İyi ki Facebook sayfanı [...].
Ortalama bir sırt çantalı turistin, renkli, cafcaflı kıyafetler giyinmekten kaçındığını, aksine bol ve renksiz şeyler [...]
Her şey 25 Nisan sabahı, yerel saatle 11.56’da Başkent Katmandu’ya 60 km mesafedeki Gorkha’da yerin sadece 11 km altı [...]