Ortalama bir sırt çantalı turistin, renkli, cafcaflı kıyafetler giyinmekten kaçındığını, aksine bol ve renksiz şeyleri tercih ettiğini söyleyebiliriz. Bunun; bulunduğu kültürde görüntüsel bir ayrışmaya uğramamak, kir götüren kıyafetleri tercih etmek, güvenlik, şık görünme kaygılarını aşmış olmak ve rahatlık gibi birkaç sebebi olsa gerek. Günlük şehir içi gezilerden, zorlu bir trekking ekspedisyonuna kadar her iki ülke özelinde tercih edilmesi gereken giysileri bu bölümde dillendirmeye çalışacağız. Batılı sırt çantalıların yaptığı gibi, kıyafet seçimini nicelik ve nitelik bağlamında isabetli yapmak sizi, çaresiz sırtınızda taşıyacağınız gereksiz yükten kurtarır. Son not olarak, bu bölümü, yüksek sezonda geziyi planladığınızı varsayarak kaleme aldığımı hatırlatmak istiyorum.
Şehir gezginiyseniz
Benim bu gezide yaptığım gibi, zorlu bir aktivitenin içine girmeyip, Nepal ve Hindistan’ın başlıca şehirlerini ve turistik merkezlerini gezmeyi amaçlıyorsanız yanınızda çok fazla giysi getirmenize gerek yok. Bayanların kısa şort ve kolsuz bluzdan kaçınması tavsiye edilir. Pantolondan bir yedek, tişörtten üç yedek olsun yeter. Yıkama vakti gelince göreceksiniz ki oteliniz büyük bir ihtimalle böyle bir hizmet veriyor olacaktır. Her ihtimale karşı yanımda az miktarda çamaşır deterjanı götürmüştüm, kullanmama hiç gerek kalmadı. İki ayakkabı götürmeniz yeterli. Biri sandalet olabilir. Diğeri, tabanı esnek, üst yüzeyi nefes alabilir bir outdoor ayakkabısı olursa uzun şehir içi yürüyüşlerde ayağı terletmez ve yormaz.
Outdoor aktivitelerine katılacaksanız
Bir iki haftalık bir trekkinge katılacaksanız biraz daha teknik malzeme götürmek gerekiyor. Dağın havası şehirden farklı olacaktır. Her dağ kendi iklimini yaratır diye bir söz var. O yüzden yüksek mevsimde de gidiyor olsanız birçok iklimsel değişikliğe hazır olmak iyi olur. Yukarıdaki bileksiz outdoor ayakkabısına ek olarak, ayağınıza uyumlu bir bot götürülmeli. Önceden mutlaka giyilerek yeterince esnetilmiş bu botu, ayakkabıda olduğu gibi esnek tabanlı ve nefes alır yüzeyli olarak seçmek gerek. Çünkü günlük 20 kilometreyi geçecek ve günler sürecek bir ekspedisyonda ayaklar, vücudun en fazla zorlanmaya maruz kalacak organları olacak. Onların rahatı birinci planda. Pantolon seçimi için de aynı şeyleri söyleyebiliriz. Şorta dönüşebilen, çabuk kuruyan, hafif bir pantolon yürüyüşünüzü daha keyifli kılacaktır. Akşam havaların serinleyeceğini düşünerek hafif bir polar ve dışına rüzgar ve yağmur geçirmeyen Gore-Tex kumaşlı bir mont edinmeniz yerinde olur. Son olarak; gündüz yürüyüşlerinde bol bol terleyeceğiniz için, çabuk kuruma özelliği olan tişörtlerle ayağın şekline ve zorlanma noktalarına duyarlı yeterli miktarda çorabın kıyafet kombinasyonunuzu tamamlayacak son hayati giyim malzemeleri olacağını hatırlatalım. Yükselti farkından dolayı güneş ışınlarına daha dik açıyla maruz kalacağınız için, güneş gözlüğü, şapka ve boyun bağı gibi aksesuarlar, sizi ultraviyole ışınlarının zararlı etkilerinden koruyacaktır.
“Tanıtım yazılarından belli oluyor, çok ilginç bir kitap olduğu. İçim [...].
Merhaba İhsan Bey, HindistaNepal kitabınıza ulaşmaya çalışıyorum ama g [...].
Dünyanın neresinde olursanız olun hırsızlara ve diğer istenmeyen durumlara karşı en çok güvenmeniz gereken şey hisler [...]
Nepal, dünyadaki en ilginç ülkelerden biri. Gideni kendisine aşık ediyor. Kimi en çok doğasını seviyor, kimi en çok E [...]