Bu bölümün alt başlıklarını; ülkeler arası, şehirlerarası ve şehir içi ulaşım olarak atıp her biri için, zayıf ve güçlü yönleriyle, alternatifleri sıralayalım.
Hindistan ve Nepal’e ülkemizden iki şekilde gidebilirsiniz: Karayolu veya havayolu. İran ve Pakistan üzerinden gidilen ve ‘klasik rota olarak bilinen’ karayolu güzergâhı, Hindistan için 7-10 gün, Nepal için 10-14 gün arası bir süreyi gerektirir. Zamanı bol, bütçesi kısıtlı gezginler için cazip bir seçenek. Bütün meşakkatine rağmen, uzun otobüs yolculukları, çok yabancısı olduğumuz bir kültürel coğrafyaya en iyi adaptasyon yöntemi olarak düşünülebilir. İran’dan Nepal’e kadar yol boyunca karşılaşılacak yerel halkın ülkeden ülkeye değişen fiziksel ve ruhsal davranış modelleri bir yana, coğrafi ve iklimsel çeşitlilikler, yolculuğun kendisini bile başlı başına bir macera kılmaya yetiyor. Pakistan’ın Lahor kentinden hemen sonra Hindistan’a giriyorsunuz. Genelde ilk istikamet, Sih’lerin kutsal şehri Amritsar oluyor. Esasen kendi gezim ilk aklıma düştüğünde bu klasik rotayı planlamıştım. Seyahatimin ilk iki haftasında Katmandu’ya kadar yolculuk yapıp, kalan dört günü dinlenme ve şehri gezmeye ayıracaktım. Dönüş de uçakla olacaktı. Ancak vakti zamanında tek yön uçak ücretiyle, gidiş-dönüş arasında fark olmayınca plan değişikliğine gidip, doğrudan Delhi’ye uçtum. Gerisi kitapta uzun uzadıya anlatılıyor zaten. Bugün uçakla ulaşım çok daha ekonomik. Talep fazla olunca THY sefer sayısını artırdı, bütçeyi düşürdü. Yukarıda saydığım sebeplerden ötürü, bir gün kara yoluyla da gitmek nasip olur umarım. Yani, inşallah!
Karadan Nepal’e Hindistan’dan beş sınır kapısından ulaşıyorsunuz. Nepal’in toplamda da altı sınır kapısı var. Altıncısı Tibet’le. Politik sebepler ve hava şartları el verdiği sürece sınır kapıları açık. Hindistan’la Nepal arasında, uluslararası çalışan bir otobüs firması yok. Sizin Katmandu’ya da Delhi’ye diye aldığınız bilet aslında sınıra kadar geçerli. Firmalar kendi aralarında anlaşıp, sınırda yolcularını birbirlerine transfer ediyor.
Ülke içindeki şehirler arası toplu taşıma alternatifleriniz, uçaklar ve otobüsler. Hindistan’da ise trenlerin uzak ara başı çektiğini söylemek sanırım sizi şaşırtmayacaktır. Tekrar Nepal’e ve otobüslere dönersek… Ülkenin yolcu taşımacılığında can damarı otobüsler. Aracın içinde, üstünde onlarca insan seyahat ediyor. Genel olarak ulaşım çok ucuz. Klimalı ve sadece turistlerin kullandığı araçlardan halkın kullandığı, dolmuş gibi her köşe başında duran ve yedi saatlik yolu sırf bu yönüyle bile eğlenceye dönüştüren Tata’lara kadar seçenekler mevcut.
Rajastan Eyaleti’nde hizmet veren hükümetin kontrolünde bulunan Rajasthan Roadways, şehirler arası güvenilir ve lüks yolculuk hizmeti veriyor. Yerel seyahat acentelerince rezervasyon yapılabilir. Otobüsler, gece yolculuklarındaki güvenlik endişesiyle sadece kısa yolculuklar için tavsiye ediliyor. Gün aşırı uzun destinasyonlarda tren veya uçak yegane alternatif.
Şehir içi ulaşımda bisikletli ve motorlu rikşalar kısa mesafelerde, taksiler ve tempolar uzun mesafelerde tercih ediliyor. Rikşaların kesin bir tarifesi yok. Birkaç günlük gözlem ücretler konusunda fikir verecektir. Bir rikşayı kullanmadan önce, gitmek istediğiniz yerin tam olarak anlaşıldığından emin olmak gerekiyor. Birkaç kez tekrar etmekten çekinmeyin. Maalesef, rikşacılar bazen anlamadıkları (ya da anlamazdan geldikleri) yere tamam diyebiliyor. Sonrası tam bir kaos. Zaman kaybettiğinize mi yanarsınız, ücreti verdin-vermedin polemiğine maruz kaldığınıza mı? Tempoları, kullanım amacıyla bizim dolmuşlara benzetebiliriz. Şehir içi kullanımda çok faydalı. Motorlu rikşanın biraz daha büyüğü. Daha fazla sayıda yolcu alabiliyor. Yabancı turistler pek tercih etmiyor. 2000 yılında tüm dizel tempoların Katmandu vadisinde kullanımı yasaklandı. Elektrikli yeni tempolar, hava kirliliğinde ciddi oranda iyileşme sağladı.
Ülkeler arası yolculuklarda diğer bir alternatif havayolu. Nepal’e ülkemizden direkt uçuş THY ile yapılıyor. Aktarmalı uçuşlar ise genellikle Hindistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Amman üzerinden... Nepal’e uçak bileti bulabileceğiniz bazı havayolu şirketleri şunlar: Royal Jordanian, Türk Havayolları, Singapore Airlines, Qatar Airways, Korean Airways, Etihad Airways, Air India, EgyptAir, Aegean Airlines… Aktarmalı da olsa doğrudan Nepal’e gitmek yüksek maliyetler demek. Hedefiniz sadece Nepal bile olsa, benim yaptığım gibi sefer sayısının daha sık ve bütçesinin daha avantajlı olduğu Hindistan’a uçmak yerinde olabilir. Hindistan’a direkt olarak uçabileceğiniz gibi aktarmalıyı tercih ettiğiniz taktirde hem daha ekonomik bilet hem daha fazla alternatif havayolu firması bulabilirsiniz.
Hindistan’a direkt veya aktarmalı uçuş yapabileceğiniz havayolu firmaları şunlar:
Türk Havayolları, Airfrance, KLM, Malaysia Air, Finnair, Singapore Airlines, Asiana Airlines, British Airways, Amirates, Etihad Airways, Aeroflot, Gulf Air, Austrian Airways, Lufthansa, PIA, Qatar Airways, Royal Jordanian, Mahan Air, Air India, Saudi Arabian Airlines, Aerosvit Airlines, Swiss, Turkmenistan Airlines, Uzbekistan Airways…
“İhsan Bey merhaba… Az önce HindistaNepal kitabınızı bitirdim. Uzun z [...].
“Kitabınız gerçekten çok etkileyici… Çok küçük yaşlardan beri en büyü [...].
Hindistan, çok gelişmiş bir tren sistemine sahip. Ülkenin genel görünümüne tezat, neredeyse bir batı ülkesinde tanık [...]
Dünyanın neresinde olursanız olun hırsızlara ve diğer istenmeyen durumlara karşı en çok güvenmeniz gereken şey hisler [...]